FESTA DE LA CIRERA DE PAÜLS 2023

(3 i 4 de juny)

 

La Festa de la Cirera de Paüls celebra 20 edicions amb el repte de mantenir els nivells d’assistència, visites i vendes aconseguits el 2022, que van superar les millors previsions. Segons l’alcalde, Enric Adell, “la festa de la cirera és un dels moments més importants que tenim com a poble, volem celebrar i gaudir un cop més de la nostra fira i de les millors cireres del món”. Adell destacava que “continuem fent una aposta considerable per la fira, amb activitats per tothom. Aquest any, per exemple, farem un sopar popular i concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries el dissabte”.

El cartell de la Festa de la Cirera, signat de nou per l’artista local Domingo Basco Estrada, s’estrena amb un disseny digital. A l’obra s’hi pot observar una combinació entre la cirera i el poble de Paüls, buscant l’equilibri aconseguit després de tantes edicions. En els pròxims dies també es donarà a conèixer el programa de la fira, que incorporarà novetats per celebrar aquesta 20a edició.

.

s enllà de les cireres //La dita popular assegura que a Paüls primer obren la boca que els ulls. L’origen del refrany es perd en el temps, i ves a saber… potser remet al bon nas dels paülsencs per detectar quins són els millors productes de la terra. Si més no, això és el que es pot constatar cada any tot just arribat el bon temps, quan els aires d’aquest poblet situat al primers contraforts del massís del Port s’omplen de l’olor de la cirera, un fruit que els darrers anys s’ha consolidat com el producte estrella de l’agricultura local.

Val la pena comprovar-ho el primer cap de setmana de juny, en motiu de la Festa de la Cirera, quan els carrers —costeruts, però en realitat entranyables— s’omplen de parades on es poden tastar i comprar diverses varietats d’aquest fruit dolç, que abraça totes tonalitats del roig. I quin és el secret d’aquesta delícia palatal? En primer lloc el clima, perquè el cirerer és un arbre que necessita estius prologats i hiverns frescos… com els de Paüls. I en segon lloc, el treball dels pagesos que en tenen cura ja des de la florida, que minimitzen els tractaments i aprofiten els adobs naturals. Ah, i l’aire fresc i pur del massís també hi deu jugar el seu paper. I tal com passa amb totes aquelles fruites de conservació fràgil i curta, o te les menges acabades de collir, o has de fer volar la imaginació per conservar-les, ja siga amb melmelades, confitures o alcohols. Sense oblidar que també poden ser la base de nombrosos dolços, un dels capítols més lluïts de les cireres.

 

 

Però la Festa de la Cirera va més enllà dels propis cirerers: la mostra d’oficis artesanals, els concerts de música, les ballades de la jota de Paüls —elegant i airosa— o el paisatge que envolta el poble són altres atractius que durant aquests dies fan mereixedora una visita a Paüls. Val la pena deixar el cotxe a la part baixa del nucli i enfilar pels carrerons irregulars i costeruts que porten al capdamunt de la vila, on hi ha les restes del castell medieval i l’església de Santa Maria, d’un gòtic primerenc. Des del davant del temple s’obre tota la vall. Enfront s’imposa el serrat de la Tossa i a la dreta, la muntanya de Montsagre. A l’est s’entreveu el perfil de la serra de Cardó i s’intueix, també, el curs de l’Ebre. Si afineu molt bé la vista, veureu com els cirerers despunten al fons, entre camps d’oliveres i ametllers. Però si no els veieu, tampoc cal que forceu la vista… perquè sou a Paüls i, en aquest poble, sempre que es parla de cireres és millor obrir la boca que els ulls. Bon profit!