Grup de llatadores locals

Grup de llatadores locals

La pauma —el margalló— és una variant de la palmera, l’única variant autòctona que trobem a Europa. Comuna a les Terres l’Ebre, la seva presència s’accentua a la zona dels Ports i la serra del Montsià. Avui a les poblacions del Mas de Barberans, els Reguers, Alfara de Carles, Paüls i Rasquera encara podem trobar dones que continuen llatant i elaborant diversos objectes amb els brins de la pauma. Llatadores és el nom que prenen les persones que trenen la pauma i elaboren la llata. La llata és la peça, el teixit, que en ser cosit entre si pren forma de cabassos, sàries, cistells, senalles, estores, sarrons o fundes per a recipients de líquids.

Relacionada a l’àmbit agrari, l’economia domèstica i la mà d’obra femenina recentment ha sofert un procés d’actualització i transformació en la producció i transformació. Dones joves d’aquestes poblacions han après les tècniques artesanals de les velles llatadores i, tot mantenint part de la producció tradicional, han creat nous productes adaptats als usos i els dissenys actuals. Cada any, a la Festa de la Cirera de Paüls, les llatadores mostren el seu ofici.

*Font: L’ofici de les llatadores de pauma de l’Inventari del Patrimoni Immaterial de les Terres de l’Ebre. http://ipcite.cat/ipcite/content/lofici-de-les-llatadores-de-pauma