Maria Cinta Targa, artesania de la pauma

Maria Cinta Targa, artesania de la pauma

La pauma o margalló (Chamaerops humilis) és una planta de la família de les palmeres i té la particularitat que és l’única palmera d’origen europeu. Té unes fulles en forma de ventall i cada fulla està formada per fulles fines i allargades, que juntes formen el ventall una vegada madura i s’obre la fulla i pren la imatge característica. La fulla surt del centre del tronc, de l’ull, tancada i sent de color groc, és una vegada creix i li toca la llum del sol que es torna verda i s’obre. A les Terres de l’Ebre aquesta planta creix des del nivell del mar fins a 800 metres d’altitud i, tot i que està dispersa per tot el territori, actualment és molt present al paisatge dels Ports i de la serra del Montsià.

La recuperació del treball de la pauma, com es coneix a les Terres de l’Ebre la palma, actualment està lligada a un procés conscient per part de la comunitat com d’algunes institucions de recuperació i salvaguarda d’aquest coneixement. A Paüls, fa uns anys que Maria Cinta Targa va ser reconeguda com a artesana de la llata i va obtenir-ne el carnet oficia, una acreditació expedida per la Generalitat de Catalunya. Cada any, per la Festa de la Cirera, la Maria Cinta obre les portes de casa seua per mostrar els treballs amb llata i oferir tallers als curioses que s’interessen per l’ofici.

L’elaboració d’objectes amb pauma depèn en primer lloc de la recol·lecció de la pauma, el que es coneix com «anar a fer pauma», que implica arrancar les fulles que surten del margalló. Això es fa entre els mesos de juliol i agost, que és quan la planta està més tendra. La resta de processos relacionats amb l’elaboració de llata i els diversos objectes resultants del treball amb la pauma no estan relacionats amb un marc temporal concret. Antigament coincidia amb les èpoques de menys treball al camp o bé es compaginava fent la llata a les nits. Actualment aquesta activitat no està tampoc relacionada amb un marc temporal concret, tot i que durant el temps de major presència i realització de fires al territori és quan els artesans elaboren o preparen el major nombre d’objectes per a la seva venda i exposició; això és entre la primavera i la tardor.

Font: L’ofici de les llatadores de pauma de l’Inventari del Patrimoni Immaterial de les Terres de l’Ebre. http://ipcite.cat/ipcite/content/lofici-de-les-llatadores-de-pauma