Festa de la Cirera de Paüls

La Festa de la Cirera de Paüls ja ha fet públic el seu programa oficial, que tindrà lloc els dies 6 i 7 de juny i se celebrarà en format digital. La ciutadania podrà veure tots els actes programats des de la pàgina web cireradepauls.cat, o també a través del canal de youtube i instagram o facebook de l’Ajuntament. Pel que fa a la inauguració de la XVII Festa de la cirera, anirà a càrrec de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, que donarà el tret de sortida de la festa aquest dissabte a les 10 matí. 

Durant la jornada de dissabte s’aniran publicant vídeos d’exposicions de treballs manuals, demostracions de cuina o per acabar una actuació de l’orquestra Atalaia de Paüls. També dissabte s’entregarà el premi a la millor cirera del 2020. Els actes continuaran l’endemà diumenge amb la publicació de 7 de vídeos que permetran a la població gaudir d’imatges d’arxiu i visualitzar l’artesania, tradició i cultura popular. I a la tarda es farà una trobada en línia de jotes, on es podrà escoltar la xaranga Tal com Sona de Paüls que interpretarà, a banda de la jota local, les d’Horta de Sant Joan, Pinell de Brai, Prat de Comte i Benifallet. Abans de finalitzar la XVII edició, es farà entrega del pes en cireres. Així tindrà lloc un sorteig entre totes aquelles persones que han comprat cireres a través de la pàgina cireradepauls.cat. El premi equival a 34kg, 17 caixes de cireres, tantes caixes com edicions porta la fira. “Aquest cap de setmana mostrarem a tothom les nostres tradicions, cultura i gastronomia. I el 2021 esperem que puguem gaudir de la festa pels carrers del nostre poble”, ha dit Adell.  Aquest és el programa:

 

DISSABTE 6 DE JUNY
10:00h Inauguració oficial online de la XVII Festa de la Cirera a càrrec de la presidenta de la Diputació de Tarragona la Il·lma. Sra Noemí Llauradó i Sans.
11:00h Exposició de manualitats amb pintures a càrrec de Magdalena Gracià.
12:00h Recepta en cireres a càrrec de Pau Povill, del Restaurant “Ca les Barberes”.
13:00h Entrega dels premis del IV Concurs de la “Millor cirera de Paüls 2020”.
17:00h Exposició de treballs en pauma a càrrec de Maria Cinta Targa.
18:00h Exposició de miniatures a càrrec de Domingo Povill.
18:30h Exposició d’artesania de fusta a càrrec de Domingo Gabriel.
19:00h Exposició dels quadres de la Cirera a càrrec de Domingo Basco.
20:00h Recepta en cireres a càrrec de Fanica Norocea, del bar Cooperativa.
22:00h Actuació online de l’orquestra Atalaia de Paüls.

 

 

DIUMENGE 7 DE JUNY
10:00h Demostració de treballs en pauma del grup de llatadores locals.
10:30h Demostració d’esquilar ovelles a càrrec de ramaders locals.
11:00h Exposició de manualitats de papiroflèxia a càrrec de Joan Isidre Gracià.
12:00h Recepta en cireres a càrrec de Dolors Gabriel, del Forn de Pa Cal Portal.
12:30h Recepta en cireres a càrrec d’Imma Subirats, de l’Alberg ‘Els Ports’.
13:00h Vermut electrònic des del Mas del Serrano amb música de la DJ Eli G.
17:00h Demostració d’elaboració artesanal de gaiates a càrrec de Joan Mulet.
17:30h Demostració d’artesania amb canya.
18:00h Concert de jotes de l’Ebre amb la xaranga TAL COM SONA de Paüls.
18:30h Entrega de cireres al guanyador del sorteig de la 17ª Festa de la Cirera de Paüls, escollit entre totes les persones que han comprar cirerers a través de la web www.cireradepauls.cat. Se li entregaran tantes caixes de cireres, com edicions té la festa.
19:00h Cloenda online de la festa de la cirera.

 

s enllà de les cireres //La dita popular assegura que a Paüls primer obren la boca que els ulls. L’origen del refrany es perd en el temps, i ves a saber… potser remet al bon nas dels paülsencs per detectar quins són els millors productes de la terra. Si més no, això és el que es pot constatar cada any tot just arribat el bon temps, quan els aires d’aquest poblet situat al primers contraforts del massís del Port s’omplen de l’olor de la cirera, un fruit que els darrers anys s’ha consolidat com el producte estrella de l’agricultura local. Val la pena comprovar-ho el primer cap de setmana de juny, en motiu de la Festa de la Cirera, quan els carrers —costeruts, però en realitat entranyables— s’omplen de parades on es poden tastar i comprar diverses varietats d’aquest fruit dolç, que abraça totes tonalitats del roig. I quin és el secret d’aquesta delícia palatal? En primer lloc el clima, perquè el cirerer és un arbre que necessita estius prologats i hiverns frescos… com els de Paüls. I en segon lloc, el treball dels pagesos que en tenen cura ja des de la florida, que minimitzen els tractaments i aprofiten els adobs naturals. Ah, i l’aire fresc i pur del massís també hi deu jugar el seu paper. I tal com passa amb totes aquelles fruites de conservació fràgil i curta, o te les menges acabades de collir, o has de fer volar la imaginació per conservar-les, ja siga amb melmelades, confitures o alcohols. Sense oblidar que també poden ser la base de nombrosos dolços, un dels capítols més lluïts de les cireres.

 

Però la Festa de la Cirera va més enllà dels propis cirerers: la mostra d’oficis artesanals, els concerts de música, les ballades de la jota de Paüls —elegant i airosa— o el paisatge que envolta el poble són altres atractius que durant aquests dies fan mereixedora una visita a Paüls. Val la pena deixar el cotxe a la part baixa del nucli i enfilar pels carrerons irregulars i costeruts que porten al capdamunt de la vila, on hi ha les restes del castell medieval i l’església de Santa Maria, d’un gòtic primerenc. Des del davant del temple s’obre tota la vall. Enfront s’imposa el serrat de la Tossa i a la dreta, la muntanya de Montsagre. A l’est s’entreveu el perfil de la serra de Cardó i s’intueix, també, el curs de l’Ebre. Si afineu molt bé la vista, veureu com els cirerers despunten al fons, entre camps d’oliveres i ametllers. Però si no els veieu, tampoc cal que forceu la vista… perquè sou a Paüls i, en aquest poble, sempre que es parla de cireres és millor obrir la boca que els ulls. Bon profit!

  • La XVII Festa de la Cirera de Paüls supera les 13.000 visites La XVII Festa de la Cirera de Paüls, la primera que se celebra en format digital, ha superat les 13.000 visites durant el cap ...

  •  La jota de Paüls és una dansa airosa que, com les jotes de l’Ebre català, presenta diferències amb la jota aragonesa. Per exemple, es pica amb la punta dels dits i no pas amb el taló...

  • A les Terres de l’Ebre, els oficis de cisteller i canyisser —també anomenat canyissaire a la demarcació— són exemples del que representa l’apropiació i ús de fibres vegetals per a usos eleme...

  • Juanito Mulet Lluís. De caràcter dolç i humil, més conegut com lo Marrequet. És un artesà gaiater de Paüls que manté viu aquest ofici centenari. Gaiates, bastons, gaiatos… són diverses les m...

  • Eli G és una jove paülsenca criada entre músics i que porta 5 anys com a Dj resident al Beach Club EntreDosAguas de Peníscola. Les seues sessions es caracteritzen per una mescla d’estils, de...

  • Quan arriba la calor, les cremes fredes són un dels entrants més refrescants. Quan hi pensem segurament ens venen al cap cremes tan delicioses com el gaspatxo o el salmorejo, tan reconfortan...

  • El forn de Cal Portal de Paüls és hereu de tres generacions dedicades a oferir un treball artesà i de màxima qualitat. I aquest llegat es nota només entrar-hi, quan a l’ambient hi flai...

  • El terme papiroflèxia prové de llatí papyrus (paper) i flexus (doblegar). Consisteix en la realització de figures amb paper jugant amb la flexibilitat del material, una de les seves variants...

  • Els territoris que voregen el massís dels Ports, tradicionalment, han estat productors de carn, llet i llana d’ovella. Veure a les nostres serres raberes d’ovelles ha estat habit...