FESTA DE LA CIRERA DE PAÜLS 2022

(4 i 5 de juny)

 

Aquest 2022, la XIX Festa de la Cirera de Paüls tornarà el primer cap de setmana de juny. Serà els dies 4 i 5, en una edició considerada com de la «normalitat» després de dos anys de restriccions per a la prevenció de la pandèmia de la COVID-19. Així tornaran les activitats a tots els carrers del poble: les parades de productors de cirera, de productes alimentaris tradicionals i d’artesania popular. Aquesta setmana s’ha desvelat el cartell de la nova edició, una proposta plena de color del pintor Domingo Basco.

 

DISSABTE 4 DE JUNY

8:00h Muntatge de les parades de la Fira de la cirera.

10:00h Obertura dels estands de la XIX Fira de la cirera.

10:30h Espai de jocs infantils a la plaça Major i taller de Pinta-cares a

càrrec d’ARTRA. Els jocs estaran tot el matí.

13:00h V Tirada de pinyol de Cirera en boca a la plaça Major. El guanyador o guanyadora tindrà una espatlla de premi.

17:00h Obertura de la fira.

17:30h Taller infantil de terrissa a la plaça Major a càrrec dels artesans Ventura de Miravet. El taller es podrà fer durant tota la tarda.

18:30h Inauguració oficial de la Fira a càrrec de l’actor Quim Masferrer i Cabra a la plaça Major. Durant tota la tarda animació musical pel circuit de la fira a càrrec de la Xaranga local TAL COM SONA

22:30h Espectacle “Bona Gent” a càrrec de Quim Masferrer a la pista poliesportiva, costat de les piscines, amb control d’aforament i reserva prèvia d’entrades a l’Ajuntament.

00:30h Festa jove a la pista poliesportiva.

 

DIUMENGE 5 DE JUNY

10:00h Obertura dels estands de la XIX Fira de la cirera.

10:00 Taller de cuina infantil a Ca les Barberes, a càrrec del Sr. Pau Povill. El taller es farà fins les 11:30h. Cal inscripció prèvia a les oficines de l’Ajuntament.

11:00h Demostració d’esquilar ovelles a la plaça Major, de la ramaderia. Pons Povill, a càrrec del Sr. Josep Pons.

11:30h Actuació de la Colla gegantera i grallera d’Alforja pel circuit de la fira. Ball final a la plaça Major a les 12:30h.

12:00h Recital de poesia pel col·lectiu de Poemes al vent, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre. Lloc: Plaça del Castell.

13:00h Tast de vins al local d’entitats. Presentació del Celler Cal Minyó amb tast de 3 varietats de vins. Preu d’inscripció 3, s’ha d’apuntar a les oficines de l’Ajuntament.

17:00h Obertura de la fira.

17:30h Espectacle de Màgia infantil “Pota de Cabra” a càrrec de Fèlix Brunet a la plaça Major.

19:00h Concert i tocada de Jotes de la xaranga local TAL COM SONA a la plaça Major.

19:30h Entrega de premis als agricultors/es que han cultivat la millor cirera de la Fira de la Cirera de Paüls del 2022, sortejos i cloenda

de la Festa. Es faran sortejos entre totes aquelles persones que han comprat cireres durant la fira i també entre la gent que ha participat a la ruta de tapes. Els diferents premis equivaldran a 38kg, 19 caixes

de cireres, tantes caixes com edicions porta la fira. També es farà un sorteig d’un lot de productes locals. Durant tota la tarda animació musical pel circuit de la fira a càrrec de la Xaranga local TAL COM SONA.

Durant tota la fira de la cirera hi haurà servei GRATUÏT de taxi des dels diferents punts d’aparcament a la zona de la Fira. Horari de la fira de la cirera: de 10h a 14h i de 17h a 20h.

 

s enllà de les cireres //La dita popular assegura que a Paüls primer obren la boca que els ulls. L’origen del refrany es perd en el temps, i ves a saber… potser remet al bon nas dels paülsencs per detectar quins són els millors productes de la terra. Si més no, això és el que es pot constatar cada any tot just arribat el bon temps, quan els aires d’aquest poblet situat al primers contraforts del massís del Port s’omplen de l’olor de la cirera, un fruit que els darrers anys s’ha consolidat com el producte estrella de l’agricultura local.

 

 

Val la pena comprovar-ho el primer cap de setmana de juny, en motiu de la Festa de la Cirera, quan els carrers —costeruts, però en realitat entranyables— s’omplen de parades on es poden tastar i comprar diverses varietats d’aquest fruit dolç, que abraça totes tonalitats del roig. I quin és el secret d’aquesta delícia palatal? En primer lloc el clima, perquè el cirerer és un arbre que necessita estius prologats i hiverns frescos… com els de Paüls. I en segon lloc, el treball dels pagesos que en tenen cura ja des de la florida, que minimitzen els tractaments i aprofiten els adobs naturals. Ah, i l’aire fresc i pur del massís també hi deu jugar el seu paper. I tal com passa amb totes aquelles fruites de conservació fràgil i curta, o te les menges acabades de collir, o has de fer volar la imaginació per conservar-les, ja siga amb melmelades, confitures o alcohols. Sense oblidar que també poden ser la base de nombrosos dolços, un dels capítols més lluïts de les cireres.

 

 

Però la Festa de la Cirera va més enllà dels propis cirerers: la mostra d’oficis artesanals, els concerts de música, les ballades de la jota de Paüls —elegant i airosa— o el paisatge que envolta el poble són altres atractius que durant aquests dies fan mereixedora una visita a Paüls. Val la pena deixar el cotxe a la part baixa del nucli i enfilar pels carrerons irregulars i costeruts que porten al capdamunt de la vila, on hi ha les restes del castell medieval i l’església de Santa Maria, d’un gòtic primerenc. Des del davant del temple s’obre tota la vall. Enfront s’imposa el serrat de la Tossa i a la dreta, la muntanya de Montsagre. A l’est s’entreveu el perfil de la serra de Cardó i s’intueix, també, el curs de l’Ebre. Si afineu molt bé la vista, veureu com els cirerers despunten al fons, entre camps d’oliveres i ametllers. Però si no els veieu, tampoc cal que forceu la vista… perquè sou a Paüls i, en aquest poble, sempre que es parla de cireres és millor obrir la boca que els ulls. Bon profit!