
17 maig La cirera, fruita saludable
Qui ens havia de dir que una fruita tan nostrada com la cirera, té el seu origen uns quants quilòmetres més cap a l’est. Aquesta fruita arrodonida i dolça pren el nom de la colònia grega Kerasus –actualment Giresun, entre el Mar Negra i el Caspi– conquerida pels romans al segle I aC. Allí s’hi conreaven cirerers, i amb els romans el cultiu es van estendre per tot l’Imperi Romà fins on les condicions climàtiques ho permetien. En tot cas, a Paüls s’hi han aclimatat molt bé: els hiverns intensos i les primaveres suaus, són ideals per al creixement dels cirerers.
Dolces, sucoses i de textura carnosa, són un dels símptomes més evidents que l’estiu ja és a prop. Es tracta d’un aliment nutritiu sobretot per l’acció beneficiosa dels seus antioxidants (que redueixen el risc de patir càncer o malalties cardíaques), fibra (que millora la salut digestiva) i vitamines C i E. Això sí, cal menjar-les de temporada i de cultius propers (si són de Paüls, millor!). Al nostre poble, juntament amb l’olivera i l’ametler és un dels cultius més destacats. A Catalunya, el cultiu de la cirera és el quart en importància de fruites dolces, darrere del préssec, la maçana i la pera. I a més, al nostre país, el consum de la cirera es fa majoritàriament local, cosa que no passa amb el préssec, del qual s’exporta el 70% de la producció.