La coca de cireres de Cal Portal

La coca de cireres de Cal Portal

El forn de Cal Portal de Paüls és hereu de tres generacions dedicades a oferir un treball artesà i de màxima qualitat. I aquest llegat es nota només entrar-hi, quan a l’ambient hi flaires les casquetes de cabell d’àngel —els pastissets tradicionals— acabats de coure.

Quan la primavera avança val la pena comprar-hi la coca de cireres. En fan de més fina i de més gruixuda, perquè el client pugui triar. “La coca fina l’elaborem amb una pasta de farina, ou, llet, sucre, canella i impulsor. Un cop ben amassada la distribuïm en una safata. Al damunt hi posem les cireres amb pinyol, que sinó perden aigua fàcilment. I abans d’entrar-ho tot al forn hi tirem una mica sucre i un polsim de farina”, explica la Dolors Gabriel, que és al capdavant d’aquest negoci familiar. Després arriba el moment d’enfornar la coca amb la pala, en un forn de llenya centenari que és un dels emblemes de Cal Portal.

A més de coca de cirera, el forn de Cal Portal és un dels millors llocs per assaborir la rebosteria tradicional de la comarca: les casquetes (el dolç tradicional per excel·lència), però també els carquinyols i les coques de sagí. “La massa de tots aquests dolços, la preparem amb oli d’oliva, no de gira-sol. Això li dóna un sabor molt més intens, i reforça els gustos de tot el conjunt”, comenta la Dolors. I el toc definitiu arriba amb el forn de llenya, que dóna un gust especial a tot allò que s’hi cou, diferent del que s’aconsegueix amb els forns moderns. I si els dolços els fan a Paüls, el pa l’elaboren a l’obrador de Xerta (el poble veí). N’hi ha de pagès, de ceba, d’olives, de fruits secs, amb farina de malta o farina de blat de moro. Qui no trobi aquí el seu pa preferit (o el seu dolç predilecte), que ho doni tot per perdut.